I've got dreams

Det har passerat ännu en regnig dag i Sydney, men det gör ju inte så mycket för min del när jag ändå jobbar i princip hela dagen. Jag gick hem och började tänka på när vi ska åka iväg från Sydney och bara resa ordentligt i två månader.

Planen är att vi i mars ska åka upp vår fina 1000-dollarskupong vi fick från Qantas, och jag är väldigt tacksam för den kupongen för den sparar oss en hel del pengar (ja, faktiskt så är det ju 1000 dollar = 7000 kr). Även om jag inte direkt skulla vilja vara med om Singaporeincidenten igen så tar vi "risken" att åka med Qantas igen. Man träffas väl inte två gånger av blixten..?

I början av mars bär det så av mot Nya Zeeland först. Vi har tänka lämna det stora bagaet här i Sydney medan vi är borta och köpa en stor backpackerryggsäck var och ta med oss ganska begränsat mycket med kläder. Det blir att köpa hikerskor, som jag spanade in på K-Mart idag faktiskt, rätt bra för 50 dollar går att få tag på. Får handla lite sköna kläder att gå omkring i där också, men det blir ett lyxproblem att ta tag i när det är dags. Hursomhelst vill vi gå runt i den vackra naturen och leva otroligt billigt (tänk nudlar och bröd) och kanske sova några nätter i tält, bara för upplevelsens skull? Har inte riktigt forskat kring hur man kan gå, om man måste gå speciella stiga roch om det kostar något, men för mig är det viktigaste att jag får uppleva vacker natur. Och dessutom påbörjas inspelningen av The Hobbit i februari, och vem vet, vi kanske kan besöka inspelningen! Det blir definitivt ett mål iallafall :)

Vi har tänkt oss två veckor på Nya Zeeland, innan vi tar flyget till Fijiöarna och huvudön Suva. Där är det tänkt att vi bara ska chilla och jag tänkte ge mig in i en bokslukarperiod då. Jag får köpa några pocket på Fiji (för någon form av bokhandel har du väl där haha?) och bara sitta på stranden med en kokosnötsdrink och ta det lugnt. Har tänkt oss ungefär 2-3 veckor där också, och bor vi för ungefär 150 kr/natten på hostel (vilket faktiskt finns) samt lever för ungefär 100 kr om dagen på mat (fast det är tydligen Thailandbilligt med mat där) så blir det en relativt billig resa.

Vidare åker vi i april till brisbane där vi köper en Greyhoundbussbiljett på 200 mil och åker runt till random ställen på Guldkusten i 3 veckor! Åker uppåt först för att besöka delar av Barriärrevet och sedan neråt till Surfer's Paradise och andra ställen. Det vore kul att hinna med en outback-resa också!

Några dagar innan takeoff från Sydney den 6 maj får vi bo på hostel här och fixa med skatt och bankkonton - när man jobbar får man tillbaka på skatten man betalar, och dessutom vill man ju göra köpa med sig en massa souvenirer hem. Säga hejdå till Operahuset osv...

Ni kanske tycker att jag är knäpp som planerar i huvudet, men man blir mer motiverad att jobba och leva snålt när man har något fint att se fram emot :) vissa gillar att göra saker vartefter tiden går, lite random liksom, men planer är alltid fina att ha när folk frågar vad man ska göra. Vilket de gör ganska ofta på jobbet, kundera alltså.

Nu ska jag se på House innan jag sover lite, har varit snorig de senaste dagarna och det vore skönt att få sova länge. Jobb imorgon igen, börjar alltid 12.

Cheers!

Oh rainy day

Idag har det regnat i Sydney, kallt och blåsigt faktiskt och jag hoppas att det är en tröst för er därhemma som är förkylda i snöstormarna som råder hemma. But to tell you the truth, både jag och Fredrika saknar massiv snö och kalla kvällar när man stannar inne med en filt och tända ljus och sätter på en bra film. Å andra sidan är Sydney inte helt fel, som sagt.

I helgen var jag, Fredrika och Maja ute på krogen här i Sydney för första gången sedan vi kom hit. Det var sjukt, vi gick till Club 77 som ligger relativt nära (typ lika långt jag hade från Hugo och hem under studentveckan, plusminus några hundra meter) och vi som trodde att det skulle vara ett stort ställe blev bevisade att det var fel av oss att tro. Bra musik i början, sedan blev det mer kasst och det blev en del vändor ut på gatan för det var galet varmt därinne. Träffade en del sköna människor och det var en minnesvärd kväll/natt!

   



Hatar verkligen att ladda upp bilder här på bloggen, för det tar en faslig tid och man kan inte ladda upp flera på en gång heller... suck


Igår gick vi så till shoppingcentret här bredvid för lite random häng bara, MEN det blev inte bara häng. För det första åt jag underbart fantastiskt god mat, indisk butter chicken med ris och raijta för 10 dollar, huuur gott som helst och jag som älskar indisk mat är väldigt glad att det finns så bra matställen inne på Broadway! Finns mat från alla möjliga ställen i världen dessutom. Tummen upp!

För det andra gjorde jag lite impulsshopping, en tunn svart kavaj (som det inte är någon mening med att slänga upp en bild på) och den andra... klänningen jag bara älskar älskar älskar att jag hittade! Den var på rea och kostade 30 dollar (210 kr) och den sitter perfekt på mig och jag har redan bestämt att det blir min midsommarklänning! Love it!




Förstår att det blir mycket shoppingbilder här nu och det är väl inte vad vissa riktigt tycker är det roligaste att läsa om, men för det första så är shoppingen i den här staden helt galet bra. Och för det andra får ni helt enkelt stå ut med det haha :)

Vi hörs imorgon igen, puss från Sydney!

Beachtime

Idag har jag och Maja varit i Coogee beach (uttalas "kudjee"), Fredrika skulle också följt med men hon fick provjobb klockan tre på ett tyskt bageri i fina Queen Victoria Building, så det blev jag och min Singaporevän som drog dit vid 12. Himla fint ställe alltså! Det blåste idag men bergen runtomkring skyddade. Dock var det fortfarande j-ligt kallt i vattnet (fick lite kramp) så det blev inget bad. Vi åt Subway uppe på klipporna och tittade ut över Stilla Havet och iallafall jag funderade på vart alla Qantasplan var på väg när de flög över oss stup i kvarten.









Det var en väldigt fin dag, njöt som bara den. Åkte hem, duschade och gick en vända på stan. Köpte mikrofon/hörlurar så nu kan jag skypea ordentligt med er därhemma! Lägg till mig på johannasofiafredrika om ni känner för att prata :)

Cheers från soligt Sydney!


Bara för att jag inte kunde skära en mango

Precis lika förnärmade som vi svenskar blev på IKEA när the aussies åt svenska köttbullar med pommes och tomatsås (!!!!!!!!!!!) så blev the aussies på mitt jobb lite förnärmade när jag inte kunda skära en mango häromdagen. Tog med en till jobbet och fick be min supervisor att visa mig, något han nu sprider på jobbet och som de tycker är jätteroligt och retar mig för - jargongen är hög på cluben! I like it. Iallafall så hade några stammisar på jobbet fått höra att jag är svensk och har problem med slanguttrycken de har - när Luke började snacka om "chook" fattade jag verkligen nada (chook = chicken, apparently) - så idag hade de med sig en lista, bara för min skull. Fyra sidor med ord och uttryck som de började gå igenom med mig, så nu ska the swede lära sig lite sånt tänkte jag. Ska fan imponera med mina skills om några veckor. Ni kan ju fundera på vad en dog's eye är, eller pig's ears kanske?


Gillar förolämpningssidan!



Fick lön idag också, underbart, min sista Ica-lön. Den sparar jag dock tills det bär av mot Nya Zeeland och Fijiöarna i mars-april. Min aussielön var lite mer än jag trodde så jag unnade mig själv shopping för 60 dollar (420 kronor ungefär). Köpte två kjolar, två solglasögon (Cotton On hade "2 for 30" samt "2 for 20"-erbjudande) samt ett hårdband som jag tänkte slänga på mig imorn när vi ska till stranden.

För övrigt har de sjukt mycket shoppningcentrum här, och de syns inte ens var de ligger! Gick på min 2-timmarsrast på jobbet nerför Pitt Street som är den stora shoppninggatan och åkte nerför några små rulltrappor. Väl där nere var det världens jäkla centrum med affärer överallt och det syntes verkligen inte från gatan att det fanns så mycket där. Dit får jag gå tillbaka nästa shoppingrunda jag gör innan jul. Just nu håller jag rätt hårt i mina pengar, fast jag måste gå en spelkurs, RCG, liknande den jag gick om alkohol fast om gambling istället. Så det kommer kosta mig 500 kronor, å andra sidan får jag kanske fler timmar på jobbet nu när jag snart behärskar både baren, köket och spelrummen. I like!





Nu ska den mangookunniga svenskan lägga sig i sängen och sova, busy day today, även om jag hade 2 timmars rast och solade i Hyde Park med lite ananas och Marskakor. Cheers!

Sol vs snö

Har drömt riktigt konstiga saker den senaste veckan, sedan vi flyttade in här på Moorgate street i Chippendale. Inatt drömde jag något så konstigt att jag var hemma i Sverige och bestämde mig för att dra ut och köra bil, det hade kommit kanske 50 cm snö och jag hade sommardäck på bilen. Åkte av vägen och sen tog den lilla drömmen slut.

Det kändes bra att vakna och inse att man faktiskt är i Sydney, med sol och värme. Idag ska jag sola i Hyde park på min tvåtimmmarsrast och njuta av att jag har tre lediga dagar i helgen att se fram emot.


Surroundings

Har haft en trevlig dag på jobbet idag igen, bara en dag kvar nu tills det är helg :) nästa vecka jobbar jag måndag-fredag, vilket ska bli roligt! Mer pengar är alltid välkommet.

Jag och Fredrika skulle gå ut i parken här vid Broadway vid sjutiden idag. Solen lyste fint men det blev inte att sätta sig ner för solen sken inte precis där vi ville att den skulle skina... Anyway, tog lite bilder på området kring där vi bor.











Den sista bilden är på huset där vi bor (till vänster). Vi bor på andra/tredje våningen (två trappor upp iaf) och det är väldigt nära CBD, tar en tjugo minuter för mig att gå de 2,5 km jag har till jobbet vid Hyde Park. Det är faktiskt ett riktigt bra ställe, förutom att kinesiskan vi hyr rum hos har lite egenskaper liknande de hos en tyrann. Men det gör inget, vi letar vidare för när Jakob kommer (och så småningom David) så kan vi förhoppningsvis bo ihop alla tre/fyra. For now - I like it!

Var på Coles idag efter jobbet och köpte kött och sallad, då jag gick förbi den enorma avdelningen med bakelser... och jag kunde bara inte låta bli att köpa Mars-kakor! Affären har bakat dem, finns även i Snickers och Smarties... vilket är hemskt, eftersom de bara kostar 3 dollar (21 kr) och jag känner att jag kommer handla såna lite väl ofta kanske.




Och jag har en ny "design" (header)! You like? Va va va? :D

Nu ska jag ta en marskaka till How I Met Your Mother. Cheers!


Nytt



Har varit på Broadway shoppingcenter igår och idag en sväng, verkligen grymt stort! Jobbade till 18 idag och begav mig efter jobbet dit för att titta lite (de stänger 19 så man hinner inte med mycket). Hittade en fin långklänning i grönt som jag velat ha nu till halva priset, 30 dollar, typ 200 kronor. Så den köpte jag bara för att jag vill kunna vara fin någon kväll här i den australiska sommaren och självklart när jag kommer hem till Sverige sen :)

Annars en ganska slow dag - det är som mest busy under tiden kring 13 på jobbet, sedan går alla tillbaka till jobbet eller hemmet och har vi inga bokningar är det grymt dött fram tills 17, när nyheterna visas på TV'n och kanske 5 personer äter mat. Vi hinner tala om mycket, jag och mina kollegor, framförallt jag och Greg som är min supervisor. Han har levt ett mycket intressant liv som jag tänker berätta för er när jag kommer hem i maj. Men han har anledning att tro på högre väsen kan man säga.

Nu är jag riktigt trött och längtar efter fredag och helgen som vi ska spendera på stranden, och så tänkte jag, Fredrika och Maja gå ut i helgen någonstans nära här på George Street. Det ska bli skoj! Längtar dock efter julen lite grann nu när det börjar komma upp juldekorationer överallt och de spelar Christmas Carols. Nyår lär ju vara roligt i Sydney det också! :)

Nu ska jag se lite på mitt älskade House MD innan jag lägger mig, jobb imorgon mellan 12 och 17. Cheers!


If the world didn't suck, we'd all fall off

Nej, det finns ingenting med den här måndagen i Sydney som på något sätt suger. Ingenting är än så länge dåligt - förutom att jag skulle vilja att alla mina nära och kära kunde dela det här med mig förstås :)

Hade svårt att somna igår natt eftersom jag inte ens varit vaken 12 timmar när jag lade mig, så idag var det segt att gå upp. Men det gjorde jag och som alltid så är det lika underbart att ta den halvtimmeslånga promenaden till jobbet runt lunchtid på vardagarna. Storstadstempo gillar jag, det finns parker överallt oc med iPod i öronen så är det bara nice nice nice. 
Gänget på jobbet greetar mig och undrar hur helgen varit, och de är verkligen nyfikna på vad det är man har gjort. Precis som de verkligen menar när de frågar "how are you?", så är de intresserade. Det blir en väldigt positiv stämning av det!

Efter 6 timmar på jobbet gick jag hem och på vägen gick jag in på Cotton On och köpte mig en tröja och ett par shorts för 25 dollar (170 kr). Sedan gick jag till Coles vid Broadway där vi bor och det är faktiskt ett galet stort shoppingcenter som finns här - fyra våningar stort med jättemånga butiker (screw you, Hageby C) och jag ska verkligen gå dit på onsdag efter jobbet och ta mig en bättre titt :)

För övrigt känns det som att vi verkligen bor här nu - dagarna flyger förbi på jobbet, och nu när jag vet hur min inkomst ser ut så kan jag planera allt mycket bättre, resor till stranden osv... Har faktiskt varit duktig och gjort en Excel-budget för mitt levande de kommande 12-13 veckorna :) ska börja fylla i från och med onsdag när lönen kommer. Ni anar inte hur skönt det är att få lön en gång i veckan!



Här är för övrigt en bild på min tröja och mina shorts, i bakgrunden min (inte så städade) säng, plus att det syns lite av mitt skrivbord där datorn står på. Ljust och fint, det enda jag inte gillar är att heltäckningsmattan inte riktigt är så taked cared of...

Ska förresten koda om bloggen och lägga upp lite finare design nu när jag har lite bilder att jobba med :)

P.S. så får ni gärna hoppas på fint väder för oss i helgen, vi har tänkt stranden och allmänt häng med Maja sötnos.

Send + more = money

Nu börjar shoppingsuget komma. Jag har bara köpt en klänning, en cardigan och två par skor (förutom mina jobbskor och flipflops) i shoppingväg sedan jag kom hit. Jag köpte extremt lite kläder under hösten när jag visste att jag ändå skulle åka hit (och köpa kläder). Och nu kommer det, suget. Jag vill shoppa loss! Det finns så mycket fina klädbutiker här i Sydney - en favorit är Cotton On som är både relativt billigt och bra. Och Payless Shoes har underbart bra sorterat i sina butiker och massor att välja mellan :)

Saker jag vill köpa är bland annat: svarta kilklacksskor, en fin nyårsklänning (och skor till den), nya solglasögon, en eller två vardagsklänningar (Cotton On har superfina för 30 dollar st = 210 kr), ett par shorts, några linnen, ny bikini, en ny "utgångsklänning" (har bara en annan med mig...).

Min ekonomi ser strålande ut eftersom vi får vår Qantas-kupong och för att jag tjänar mer på mitt jobb än jag trodde. Men jag vill leva snålt och inte göra av med så mycket pengar (måste ju ha något att leva av när jag kommer hem i maj, lär ju inte börja jobba på Ica igen det första jag gör...). Men shopping, jag behöver det. Jakob kommer om lite mer än två veckor och han ska shoppa sommarkläder då vet jag. Får ta en shoppingdag med honom och Fredrika!

Cheers

Sydney @ night

Kompenserar mitt inte-bloggande på fyra dagar med bilder tagna från ikväll. Helt magiskt med fullmåne en lördagskväll nere vid Operahuset och Harbour Bridge.
Just bloody fantastic.












You make my dreams

Ojoj, förlåt att jag inte har bloggat på (relativt sett) jättelänge. Det är väl egentligen ett bra tecken, för det betyder att jag har saker att göra hela tiden och att Sydney ger mig mer än att vara hemma i kalla Sverige ;)

Flytten till kinesiskan gjorde vi i torsdags förmiddag, sedan jobbade jag på kvällen och jag behöver väl knappast nämna att jag var dundertrött på kvällen. Vi var tvungna att köpa täckte och kudde och bäddlakan, för det hade hon visst glömt att säga att vi inte får låna. Igår märkte vi att vi dessutom inte har några egna köksredkspa eftersom hon bara har kinesiska prylar och äter allt med pinnar. Sure, det går väl bra med nudlar men ska man som jag börja äta havregrynsgröt varje morgon så är inte pinnar ett särskilt bra verktyg. För övrigt är köket sjukt ostädat - förstår verkligen inte vad "städning" är för henne. Hon verkar vara ordentlig av sig men städning har hon verkligen ingne koll på. Hon lagar uppenbarligen mycket fet mat för det är fett överallt i köket, på skåpen, på handtag, på allt! Fredrika och jag har bestämt oss för att sanera köket och städa imorgon. Iallafall...

Så idag åkte jag och Freddy till IKEA vid tresnåret. Vi sov ända till 13 eftersom vi var på bio igår kväll - IMAX, och inte vilken som helst utan världens största bioduk! - och såg den första delen av den avslutande Harry Potter-filmen. Nästa kommer i sommar. Jag är inget stort HP-fan men vad jag har läst/sett så tycker jag om det, och det var verkligen en upplevelse att se filmen! Cosmonova är det enda ekvivialenta jag kan komma på att jämföra med, men inte ens det har samma effekt. Jag längtar tills vi kan se något i 3D för det är nog en ännu bättre upplevelse, ljusår från bioduken i salong 3 hemma på Filmstaden i Norrpan :)




Well, IKEA kom vi till först vid 17 eftersom vi efter ett missförstånd kommit några stationer längre bort än vi skulle... fick åka tillbaka, köpte GB-glass och kom till älskade alltialloaffären från Sverige efter en 2 timmar lång resa. Det var det värt för vi hittade nästan allt vi ville ha där och även om det blev en dyr historia så har jag nu min egen skål, min egen sked, min egen must, mitt eget knäckebröd, osv. Det är galet hur homesick man blir av att se Ahlgrens bilar! Man uppskattar verkligen hemma mycket mer när man är utomlands.




Ikväll ska vi efter lite vilning åka till Circular Quey och kolla in Operahuset och allt inne i city at nighttime. Det ska bli roligt, men det blir nog bara en kortis för vi är så trötta efter idag. Imorgon ska vi städa här och packa upp alla våra saker. Sen är det en ny vecka och det ska bli spännande att se vad den har att erbjuda!

Mitt inlägg om saker jag lärt mig kommer snart, haha jag lovar. Har varit problem med blogg.se varje gång jag haft lust att skriva. Men jag lovar, it's coming!
Kan ju berätta om våra resplaner också som är ganska konkreta nu när vi fått en 1000-dollars-kupong från Qantas att utnyttja! Men mer imorgon, nu ska vi vila.

Puss from your aussiegirl

Gladiatorn i Woolloomooloo

They have a thing for dubbelvokaler här! Konstiga namn överallt. Kollade precis upp på nätet var man ska gå om man vill skymta Russell Crowe, och det är i Woolloomooloo, typ en kilometer från där vi bor/kommer att bo. Det blir till att ta en fika där någon gång på hans favoritcafé. Jag sa ju att det är "en på miljonen" att jag är med om en flygolycka (och sen så var jag ju nästan det) så kan det ju hända att Mr Gladiator himself dyker upp också.
Har annars jobbat idag 12-18 och bland det första som hände var att en snubbe vid namn Jimmy kom upp till baren och presenterade sig - på svenska! Aldrig har jag blivit så överrumplad över att höra svenska som jag var idag. Efter jobbet fick jag gå till Payless Shoes och köpa ett par bra jobbskor som kostade 40 dollar... runt 280 kronor men det är det värt. Vill inte få knäproblem och gå runt med ont i fötterna.

Det är roligt att hänga runt aussies hela dagarna och speciellt de äldre som finns på jobbet. Fast det är roligt att jobba med Luke också, som är mer i min ålder och som man kan skämta runt med på ett annat sätt. Har ännu inte upptäckt någon downside med jobbet men det kommer väl det med, haha.

Nu har jag ätit lite efter att ha lyssnat på en svensk som spelade både Radiohead, Beatles, The Pixies och en massa annat här på hostelet med gitarr. Myskänsla!

Innan vi lägger oss ska jag och Freddy gå ner ett kvarter och socialisera med lite annat folk, måste connecta lite här nu känner vi!

Cheers!

Oh rainy day

Idag har det regnat i Sydney! Hela dagen, mulet och jävligt enligt de som bor här, men det är inte så pjåkigt. Är man skandinav(-ier?) är det helt normalt att ha såna här dagar, medan de blir lite halvtokiga här så fort det är en tillstymmelse av kallt. Idag har det trots regnet varit runt 20 grader, vilket jag tycker är rätt okej ändå.

Gick upp tidigt för att Skypea med mina fina vänner - saknar er något enormt! 6 av dem hade samlats framför en dator och jag kunde höra och se dem alla, skratta och prata, och helt plötsligt var det inte alls som att jag befinner mig halvvägs runt jorden från dem. Det var jättefint att prata med dem iallafall och jag önskar så att alla kunde vara med mig här och uppleva det jag får uppleva. Två tror jag kommer att komma ner hit snart, men resten ska jag krama så hårt när jag kommer hem i maj igen.

Sprang iväg till jobbet vid elva - köpte ännu ett par strumpbyxor på Woolworths, billiga och bra - och började jobba mitt 6-timmarspass vid tolv. De timmarna gick jättefort och jag och Greg har diskuterat väldigt mycket saker idag. Var VÄLDIGT busy vid 13-tiden när runt 70 pers skulle äta och dricka, men resten av eftermiddagen var det nästan för lugnt. Såg på nyheterna att ännu ett Qantasplan har fått nödlanda - elfel igen, tydligen. Är väl inte den bästa reklamen för Qantas....

Imorgon ska jag gå till WorknHoliday-kontoret för att få mitt bankkort på Westpac och även försöka hitta helgjobb. Det är roligt att jobba här nere! Verkligen det ultimata sättet att träffa så mycket människor som möjligt. Jobb mellan 12-18 och sedan ska jag börja packa ihop mina saker. På torsdag checkar vi ut från detta vandrarhem och börjar bo hos Justina i Chippendale. Spännande, spännande :)


If I had a million dollars

Idag har vi badat i The Pacific Ocean (a.k.a. Stilla Havet) och solat på Bondi Beach! Jag, Freddy och Maja tog bussen vid tolv och kom fram någon halvtimma senare. Det är extremt hur mycket människor som faktiskt får plats på den där stranden, väldigt mycket folk var det. Tyvärr blåste det och gjorde så att sanden piskades i ansiktet på oss alla. Men varmt var det och jag och Freddy gjorde ett dopp i oceanen (kallt, 19 grader) innan Bondi Rescue plötsligt kom körandes med en megafon - och ett tv-team var med, förstås - för att varna oss för de farliga strömmarna. Vi gick inte långt ut men kunde definitivt känna att strömmarna är väldigt starka där. Vi var bara där någon timme, solen tar ganska mycket - men idag kletade vi in oss i så mycket solkräm, är knappt röd alls, vilket är bra!

 





Tog en sväng till en marknad i närheten efter att Maja åkt hem, och det var verkligen så himla fint där! Vilka kläder, vilka smycken, vilka väskor! Hade jag haft mer pengar hade jag shoppat loss dä. Klänningar, linnen, solisar, osv. Hittade en alldeles underbar läderväska jag ville ha... tyvärr kostade den 250 dollar (1750 kr typ) och det är ju uppenbarligen för dyrt för en budgetlevande som jag. Men alla andra kläder var relativt billiga - de är ju hand-made, och det finns bara fåtal exemplar av alla dessa kläder. Gillade linnena med tryck på, fanns bland annat en med en bild av Lennon på, och en massa annat konst-aktigt.










Bussen hem var en mindre pleasant upplevelse - träffade två härliga norskor by the way, som gjorde väntan på transporten mycket roligare - det tog ungefär en timme från Bondi hem hit. Alla åkte hem, precis som vi, när det blev mulet på Bondi nu under eftermiddagen.

Nu är klockan halv nio på kvällen, och det känns som att mat skulle sitta bra i magen nu innan jag lägger mig och ser ännu ett How I Met Your Mother-avsnitt i sängen. För övrigt är det väldigt roligt att bo här på YHA Railway Square, och får ni för er att åka till denna underbara plats i framtiden på rekommenderar jag detta varmt! Trots att det finns mattjuvar i flipflops som gillar kombinationen öl och jordgubbsyoghurt....

Cheers, mina vänner. Imorn ska jag jobba, och på kvällen tänkte jag skriva ett vad-jag-har-lärt-mig-om-Australien-so-far-inlägg, så ställ frågor om ni vill! Ska svara på några jag redna har sett här också.

A beachwalk

Idag drog jag på mig ryggsäcken och solbrillorna och åkte buss till Bondi! Fredrika gick sin RSA-kurs på morgonen fram till kl 15, så jag bestämde mig för att gå en långpromenad. Killarna i receptionen tipsade mig om vilka bussar jag skulle ta och att det fanns en fin beachwalk från Bondi till Coogee beach.

Köpte en kort med 10 åkturer för 30 dollar (210 kronor = 21 kr per åktur, helt ok) och det tog typ 45 minuter att åka till Bondi - idag är det lördag och varmt, och när 30 000 personer ska till Bondi, många med bil, så blir det trafikkaos emellanåt... Well, väl där möttes jag av underbar sand och en fantastisk utsikt, det ÄR verkligen så fint som ni tror. Gick en låååååång promenad, upp och ner bland alla klippor och kullar, tills jag kom till Coogee beach. Där tog jag bussen hem igen efter att jag köpt en solhatt :)

Mellan Bondi och Coogee låg flera stränder och massor med fin natur. Och dessutom en jättestor kyrkgård med världens finaste utsikt, tror det ligger en del betydelsefulla människor begravda där.

Nice att se var det iallafall! Jobbigt att gå, men värmen var inte så farlig som jag trodde faktiskt. Det känns bra!










Perceptive

So, I'm sitting at the Work n Holiday office right now, and since they obviously don't have our lovely Swedish letters for me to type, I thought writing in English should be quite fun. So here we go :)

First off, I just got of work and I LOVE IT, I really do! Everyone's so nice and welcoming, and we are a team of about 7 people working at the restaurant and bar. My main work is in the bar, and I've been taught how to pour a beer so that the froth (skum) is properly high and everything. People like their froth about 1 cm high, which is a challenge for a starter, but I seem to have picked up pretty quickly. I have two guys helping me out, who I am working with in the bar, Luke and Greg. Luke is also new and has been there for a week but knows how to tend a bar, and Greg has been there for a long time and is apparently somewhat of a legend in beer-pouring. My first day yesterday was so busy that today felt like nothing, and my three hours were great. Some small mistakes were made but it's only normal, I'll get more used to everything in a while and I feel really confident in my position. And the customers are great by the way - ninety percent men, a bit older, and they sure seem to like having a woman behind the bar.

After work, around 3.30 pm, I sat in Hyde Park for awhile (it's like 100 m from work) but not for too long since you'll get a sunburn pretty quickly (though especially around mid-day). It's crazy the way people drive in the middle in the city by the way! At home, you can only go for 50 km/h (sometimes 70km/h), but here, everyone seems to be going 80 km/h whenever they have a chance to. Not only is is weird seeing them drive on the "wrong side" (as the right side is, literally, the right side to me) but having them going around this fast takes some getting used to. Even the buses are going so fast! And right before I came to the office, I walked by a truck that had driven into another truck, filled with chemical stuff (it said "chemical"-something on it), that actually leaked onto the street! The drivers were cursing at each other and everyone was staring. Quite funny.

So Fredrika is looking for a job while I am now looking for a weekend job. I will definately get by on the money I get from the club (25 hours/w), and I might be able to save a few bucks too, but if I can actually get another job during weekends, then I could save some money aswell. So, I've sent out my application to about five companies looking for weekend workers, and we'll see if they give me a call tomorrow, or more likely, on Monday. Even though I don't find a weekend job anytime soon, I'll be soo happy to have the job I just got. Really, it is so much fun and I can't wait to work some more. This might sound strange but it's all the people that does it, they are so very nice!

We are gonna go for a walk in the sun now - it's about 27 today and sunny! - and tonight maybe go to Darling Harbour and have a drink somewhere. Luckily, now I can afford to do things like that sometimes :)

Cheers!

And so I have a job

Herregud! Vet inte vart jag ska börja. Kanske säga sorry för att jag inte har uppdaterat här på några dagar, for starters.

Sedan jag uppdaterade sist så har vi gått, gått och återigen gått. Vi bor mitt i Sydneys CBD (Central Business District) och har nära till allt, via stora gatan George Street och även Pitt Street. Hyde Park är bara några minuters promenad härifrån och man tar sig till Operahuset och Harbour Bridge-omådet (Circular Quey) på en halvtimme. Så vi har gått väldigt mycket! Lite bilder från området tagna idag;

   


I måndags fick vi komma på möte på Work n Holidays kontor på George Street. De är sjukt snälla och hjälper till med allt! Först var det en allmän introduktion till Australien och hur allt fungerar och vad vi får av dem (vi köpte ett paket för 3800). De fixade bankkonto, SIM-kort, jobbcoaching och allt möjligt redan första dagen - infon vi fick var hur bra som helst och de hade verkligen svar på alla våra frågor. Dessutom har vi egen postlåda hos dem och vi får mail så fort vi får någonting. Så om det var värt att köpa det paketet - JA!

Måndagen spenderades alltså till att gå på möten på Work n Holidays office. Vi fick mycket info av en herre vid namn Patrick som verkligen boostade vårt confidence att få jobb i den här staden. På kvällen sökte jag kanske 10 jobb via Seek.com.au som verkligen har MASSVIS med annonser. Morgonen därpå hade jag fått ett mail från The Castlereagh Club som ligger precis bredvid Pitt Street och George Street, och fick komma på intervju redan igår (onsdag). Chefen är underbart snäll och verkade tycka om mig. Det enda var att jag behövde ha ett RSA - Responsible Service of Alcohol - som de introducerat i Australien för alla som vill jobba som bartenders/servera alkohol. Gick direkt och bokade in mig på en kurs på eftermiddagen/kvällen som kostade 75 dollar (ungefär 550 kronor) och efter den kursen, som var lite som "Don't drink and drive" fast för bartenders, så gjorde vi ett prov - scorade 100% på det, haha.

Chefen mailade och sa att han ville att jag skulle komma och jobba redan idag, så idag har jag alltså jobbat från klockan 12. De tre första timmarna var som ett "test", men jag tror jag klarade det eftersom chefen hade satt upp tider på mig direkt. :) Så nu har jag alltså ett jobb!! Kommer att få jobba ungefär 25-30 timmar i veckan vilket ger mig runt 8000 kronor i månaden, och det är definitivt tillräckligt för mig. Jobbet är så himla roligt också: Castereagh club är som en klubb för businessmän/pensionärer som träffas och dricker och äter gott. Och SOM de dricker! Fem, sex halvliters öl per snubbe - mitt på dagen. Galet. Fick inte stå så mycket i baren idag men aussien Luke som också är ny men erfaren bartender lärde mig hur man häller upp öl och pratade om de olika sorters vin och "spirits" som finns. Alla andra som jobbar där verkar vara supersköna människor och jag ser fram emot att få jobba där.




Har inga ord för hur glad jag är för det här jobbet - det är som att en högre makt gett mig tur i en vecka. Boende och jobb i Sydney fixat på en vecka är det inte så många som lyckas med på så kort tid. Men jag har det nu och jäklar, vad jag ska sköta mig på det här jobbet och vara så awesome som jag bara kan vara! Är så glad! :)
Ikväll söker Fredrika vidare för att hitta jobb - brukar dock vara vanligt att det tar några veckor innan man får napp - och snart ska vi lägga oss igen. Har kommit in i en vana att lägga mig tidigt numera, vilket är bra i och för sig.

Ni kanske har en massa frågor om allt här nere, kanske om ni funderar på att åka hit själva någon gång? Så ställ jättegärna frågor! Så ska jag försöka svara. Känner att jag har rätt bra kunskap om hur det funkar här nere redan nu.

Cheers, mates!

Breathing Sydney

Sitter här röd som en tomat efter att jag inte riktigt förstått att vårsolen i Sydney är stark - väldigt stark! Även om vi gått runt bland skyskrapor och varit under moln from time to time, så tar den extremmycket mer än man tror. Har köpt 30+ sunscreen och aloe vera after sun-lotion nu, så nu är jag laddad. Men det lär bli fler köp av det kan jag lova!

Hursomhelst! Var börjar man? Igår vaknade vi upp för första gången i Sydney och det var väl inte det roligaste att se att det regnade när vi gick upp. Vi bor på YHA Railway Square hostel, väldigt centralt mitt i Sydney. Några av rummen ligger som i gamla omgjorda tågvagnar, och inuti dessa var det pissigt kallt! Det blev dock bättre framåt dagen och regnet slutade.

Fredrika och jag spenderade dagen till att i första hand försöka få tag i boende - något som gick mycket snabbare än vi hade trott. Kanske är det för att vi hade väldig tur, men stället vi ska flytta in till är en relativt stor lägenhet som ligger i Chippendale, nära inner city. Det kommer kosta 160 dollar per vecka, ungefär 1100 kronor. Men då ingår internet och kinesiskan har dessutom ett superfräscht kök och tvättmaskin. Området är bra (vi gick runt en helvetes massa varv och letade efter den inte på kartan utsatta Moorgate street) och ligger nära Broadway street, som övergår i George street som är som Drottninggatan i Norrköping eller Sveavägen i Stockholm. Det känns underbart att vi fick boende så fort och det känns verkligen som att vi kommer att trivas där. :)

Tills vi får flytta in den 18/11 ska vi bo kvar på detta hostel, som faktiskt är ännu bättre än det vi bodde på i London förra hösten. Superfina rum, fräscht kök, cool inredning och framförallt - världens skönaste receptionister! Iallafall killarna som jobbat kväll denna vecka. En av dem har en svensk tjej och kunde faktiskt peka ut på kartan var Söderköping ligger haha. Det blev nästan en timme som jag pratade med dem igår när jag bara skulle hämta lakan, om allt mellan svenska sjöar och var IKEA ligger här i Sydney. Råkade svara på en fråga med ett norrländskt "shju" och då utbrast de "how Swedish of you!". Det märks att vi inte är det första svenskarna här! =)

Efter en lång natts sömn (hela 8 timmar! Har legat på kanske 5-6 resten av veckan) så gick vi idag upp och drog iväg mot Red Bull Flug Tag i Royal Botanic Gardens, mittemot Operahuset. Det var jättemycket folk och det var väldigt kul att se folk försöka flyga med sina hemmagjorda manicker haha. Vi gick sedan mot Operahuset som är storslaget - och har dessutom väldigt coola toaletter - och sedan vidare så att vi såg Harbour Bridge. Ikväll skulle det tydligen vara en stor musikgala (Aria Music Awards) och självaste Sia skulle vara där! Hade man kunnat stå nära utan biljett hade vi lätt gått dit. Nu var det bara biljettinnehavare som fick stå nära röda mattan och scenen. I övrigt känner jag knappt till några andra aussiemusiker förutom Wolfmother och ACDC, så det var väl egentligen inte mycket jag missade hehe. Men vill definitivt se Sia här innan jag åker hem!

   



Vi gick en lång promenad längs Geogre Street inne i city och den fantastiska Pitt Street som leder oss direkt till vårt hostel. Hem och checka in i vårt nya rum där vi nu ska bo i 11 dagar - och det ska bli väldigt kul, jag gillar det här stället mucho! - för att sen bege oss till Hyde Park, några kvarter iväg. Det känns som en väldigt layed back-stad där alla bara tar dagarna som de kommer. En kassörska inne på en klädaffär började prata med oss och fråga vad vi skulle göra ikväll och en massa annat. Folk är så trevliga! Jag pratade också med en bookshops-kassör och frågade om de säljer mycket Stieg Larsson. Yes of course, och han hade de svenska filmerna hemma som han skulle se snart. Och de hade dessutom världens finaste Twilight-böcker med vita omslag med röd text och röda sidor (inte sidorna man läser på, men sidornas sidor... jaja ni fattar).

   




Nu sitter vi i loungen på hostelet och är jättetrötta efter att ha gått så mycket. Men det är faktiskt lagom avstånd till allt. Det enda som jag har anmärkt på som är dåligt är att läsken kan vara fasligt dyr och att de verkligen utnyttjar att folk behöver solkräm - nästan 150 kronor för en sunscreen och en after sun. Galet!


Illa solbränd... haha

Imorgon ska vi på möte på WorknHoliday där våra postboxar kommer att finnas. Ska få australiskt nummer så jag kan ringa och smsa alla hemma mycket billigare och självklart ringa billigare här. Sen är det bara att sätta igång med jobbsök!! Ska ringa och söka mycket imorgon. Har dessutom checkat in ställen vi kan tänka oss att jobba på. Wish us the best of luck!

Puss from your aussiegirl!

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig

Den långa färden till The Land Down under är äntligen slut - igår anlände vi till Sydneys internationella flygplats, efter mycket omständigheter som kunde ha varit mycket värre. Till tonerna av Radioheads "No Surprises" som spelas här i recetionen på vandrarhemmet tänkte jag skriva lite om resan hit :)

I tisdags packade jag mitt allra sista och begav mig till farmor ute på Skälboö. Jag sa hejdå till allt jag är van vid och älskar därhemma och sedan åkte jag och pappa till ett hotell nära Arlanda för en kort natts boende. På morgonen i onsdags åkte planet från Stockholm till London, och efter en snabb förflyttning på Heathrow boardade vi Qantasplanet Airbus A380 som skulle ta oss först till Singapore och sedan vidare till Sydney.

Singapore, ja. Allt var verkligen super från London till vår mellanlandning i det lilla asiatiska landet. Flygplanet som är världens största var superfräscht och hade underhållning i form av ett enormt utbud av filmer, massor med spel och även TV-serier. Allt var jättebra, även om jag knappt lyckades sova. När vi så landade i Singapore var det bara att gå igenom securityn igen innan vi fick gå på samma plan.


Flygplanet bara några minuter innan vi boardade det och lyfte. And then there was a big bang...

Någonstans redan här kände jag en underlig känsla. Fredrika hade suttit vid fönstret från London och nu fick jag göra det. När planet lyfte tänkte jag på alla faror som kan tänkas finnas i Australien och undrade hur stor risken är att man råkar ut för en haj i vattnet vid Bondi.

Och sedan inträffade mitt livs värsta timme. Jag har aldrig varit så rädd - inte ens i närheten - av den rädslan jag kände efter 6 minuter in i flygningen. Ren dödsångest. När jag satt djupt försjunken i mina tankar hörde jag ett pang, följt av synen av eldflammor och svart rök från ena motorn. Vi satt bakom vingen och jag såg klart och tydligt röken som följde smällen, och uppenbarligen var någonting mycket fel. Fredrika var kolugn och höll min hand medan jag hyperventilerade. Man hinner tänka väldigt mycket på den tiden - min familj, mina vänner och hur ont det skulle göra att dö. För jag trodde verkligen att jag skulle dö. Jag försökte minnas något "Mayday"-program där motorexplosion någonsin slutat lyckligt, men kunde inte komma ihåg det. Piloten förklarade om och om igen vad de gjorde och att vi enligt dem var väldigt säkra för tillfället, men jag ville bara ner på marken. Det går inte att beskriva med ord hur surrealistiskt det kändes.

Och så efter ungefär två timmar i luften då planet dumpade bränsle fick vi till slut landa. Men det var inte slut - det följde en timme av extrem hetta intu planet medan vi väntade på att brandbilar skulle släcka motorn, osv. Det kändes som en evighet, jag mådde illa och ville bara få luft. Och det fick vi ju till slut.

 



När vi gått ut planet och väntat många långa jobbiga timmar i väntsalen i gate C23 på Singapores flygplats så fick vi åka med bussar till accommodation in Singapore. Vi väntade oss inte att få komma till det fyrstjärniga Carlton Hotel, centralt i Singapore. Jag, Fredrika och en svenska vid namn Maja - som vi lärde känna mitt i kaoset och galet nog är 91'a från Katrineholm - fick bo på elfte våningen i ett superfräscht rum och fick all mat man kunde önska sig i buffén. Jag var rätt illamående efter min near death-experience, och kunde inte få ner mycket. Efter maten drog vi ut i Singapores VÄLDIGT varma novemberkväll och såg oss omkring i kvarteret. Det var den sjukaste värme jag hittills upplevt, det var som att man kunde ta på fuktigheten i luften. Alla invånare verkade ju uppenbarligen inte bry sig utan kaféerna och barerna runt omkring i staden fylldes av after work-partyn. Vi var så trötta och ofräscha att vi gick hem igen efter lite fotande och duschade. Jag smsade med alla där hemma och pappa ringde till hotellrummet. Att höra rösterna av sina nära och kära är så enormt lättande efter vår upplevelse.





Anyway, efter en god natts sömn drog vi tidigt till flygplatsen och boardade en Boeing 747 denna gång på väg till Sydney. Jag erkänner att jag var oerhört nervös innan vi skulle flyga men väl ombord infann sig en lugn känsla inom mig. Man kan inte träffas av blixten två gånger, right?

Och visst gick det bra - ungefär 21 lokal tid i Sydney gick vi ner på makrne och då hade jag sovit kanske 4 av de nästan 7 timmar det hade tagit att åka. Jag kan nog inte säga att min flygrädsla helt har lagt sig men det var bra at jag fick flyga såpass tidigt inpå. Nu är det som tur några månader kvar tills jag sätter mig på ett flyg igen. :)

Väl i Sydney fick vi skjuts av Majas kompis Yasmin som bor i Sydney - Maja lärde känna henne under hennes år som utbytesstudent i Sverige (skillnaden Sydney-Katrineholm är rätt stor, hehe) och Maja ska bo hos hennes familj under tiden hon är här, vilket hon inte vet hur länge det är. Hursomhelst kom vi till Railway Square Hostel mitt i centrala Sydney vid elva på kvällen, och det var så sent att jag inte orkade gå in på nätet och uppdatera - förlåt mig alla som oroat sig!
Vi sov väldigt gott här inatt och nu sitter jag i receptionen på hostelet och skriver.

Så - hur känns det då att äntligen vara här? Efter allt som hänt kan man säga att jag för det första är i småchock fortfarande. Vissa påverkas mer än andra av en sån här händelse och jag är en av dem. Samtidigt är det sjukt att komma hit och så mycket att ta in innan jag kan beskriva hur det känns. Det är galet att vi är på andra sidan jorden nu! Helt själva och med alldeles eget ansvar.

Det första vi ska göra idag är att se oss omkring - det är lördag här nu och vi har fått vårt infomöte flyttat tills måndag då vi även får SIM-kort och annat. Vi behöver ringa runt och kolla boende, här kostar del i 8-bäddsrum runt 200 per natt och det är väl det dubbla av vad vi tänkt leva med. Förhoppningsvis ordnar sig det här ganska fort - jag vill jättegärna komma igång med allt och känna att man slagit sig ner ordentligt nånstans.




Fast någonstans har man fått en tankeställare i och med det här med planet: så länge man har livet i behåll och tak över huvudet finns det inte mycket man kan klaga på. Det värsta som kan hända nu, förutom att vi skulle råka ut för något hemskt igen, är att vi inte hittar något jobb utan måste åka hem i mars. Pengarna räcker i fyra månader om man lever snålt och det har jag väl tänkt göra ändå. Men just nu får vi bara se vad som händer härnäst - håll tummarna för att vi hittar ett bra boende först av allt :)
Nu ska jag facebooka lite innan vi får ett nytt rum, jag och Fredrika. Vi ska gå ut i Sydney idag tänkte vi, även om det regnar en del (vilket de torrvädersvana australiensarna är överlyckliga för). Det är skapligt varmt och alla är trevliga och välkomnande hittills :)

Take care därhemma så uppdaterar jag snart igen! Cheers!


The kids are all right

Det finns mycket som kan hända på en flygresa, även om man aldrig räknar med att finna sig i de situationer som kan uppstå. Trodde aldrig att jag skulle sitta och frukta för mitt liv när jag var på väg till mina drömmars mål.

Utan tvekan det läskigaste och psykiskt mest påfrestande jag har varit med om.

Jag mår bra, planet går om några timma roch vid 11 på förmiddagen idag (fredag) landar vi säkert i Sydney. Jag bloggar ett längre inlägg från vandrarhemmet då.

Tack till alla som hört av sig! KRAM!

Carry on

Vilken dag. En dag man inte gör om så många gånger i och för sig. Jag har bokstavligen talat ätit hela dagen - fikat med mina bästa vänner i nästan tre timmar, fikat på jobbet, fikat och ätit hemma hos mormor och morfar, fikat med en jobbkompis och sedan ätit middag här hemma med familjen en sista gång innan jag åker (pappa lagar för övrigt grymt god panerad torskfilé och en remouladsås utan dess like). Allt inom loppet av nio timmar.

Jag har slitit mig från svensk TV och ska alldeles strax gå ner och sluka ett stort glas med svenskt underbart kranvatten och slänga i massor med is (okej, "massor" är väl en hyperbol, men jag tänker fasen njuta av the swedish ice medan jag kan). Även om jag har morgondagens frukost och lunch framför mig så känns det som att det slutar här, ikväll, nu. Jag har sagt hejdå till alla utom min far som är så snäll och skjutar mig till Arlanda imorgon kväll för att sova över och krama mig farväl.

Och på ett sätt är det skönt att ha imorgon på sig att sova länge, gå upp när jag känner för det (sent), se på nån såpa på TV och stryka lite kläder efter frukost. Gå igenom listan ännu en gång till och leta igenom lägenheten efter saker jag kan tänkas ha glömt. Och sedan med konstiga, tunga steg stänga dörren, vrida om nyckeln och bära mina väskor ut till min gamla Volvo. Köra ut till farmor och farfar en sista gång. Sedan skjutsar hon mig till Norrköping. Och sedan åker vi, jag och pappa. Hejdå Norrköping.





Packningen är ju klar nu efter allt tvättande jag gjort idag och jag ska faktiskt bara re-packa väskan en gång imorgon och sedan är jag redo att dra. Börjar få ångest inför val av klädsel på planet, men jag tror att det blir till att göra en Fredrika och köra kjol och leggings, med min fina underbara Student 2010-tröja över. Kamerabatterierna är laddade och minneskorten i princip tomma. Garderoben är långt ifrån tömd men det viktigaste har jag med mig.

Sex månader, 27 veckor, 189 dagar (på ett ungefär). Det går nog, faktiskt, ganska fort. Och gör det inte det och vi har det tråkigt och jobbigt emellanåt så kan jag och Fredrika tänka (som min f.d. svenskalärare så bra uttryckte det) att vi iallafall har tråkigt - i Australien! Istället för exempelvis ett kallt och grått Sverige.

Blir nog inget mer blogginlägg förrän jag landat i Sydney på torsdag, ungefär kl 10 svensk tid. Titta in här på lunchen på torsdag så hörs vi. Jag ska njuta av varenda sekund och det gäller bara att tänka HAKUNA MATATA så ordnar sig resten. Som sagt är det värsta som kan hända att vi blir luffare, och det är bättre än mycket annat.

Heter för övrigt johannasofiafredrika på Skype! Sydney ligger +10 timmar så vi får arbeta efter det dessa månader...

Nu drar jag. Cheers, så ses vi från andra sidan jorden! :)

RSS 2.0