Just the cons

Det går ju inte att beskriva hur mycket jag tycker att alla borde åka till Sydney och jobba några månader någon gång i livet. Sydney ligger på en jätteisolerad megaö mitt ut mot Stilla havets oändliga vatten och är den vite mannens centrum i Australasia. En imponerande, intressant och spännande plats att åka till hur som helst. Att det är varmt, fint, soligt, vackert, trevligt, härligt, fantastiskt och rent ut sagt UNDERBART att bo här på grund av alla fina människor man träffar med helt annan mentalitet än därhemma, all historia och kultur och mångfald som finns här; det borde ni veta nu. Man tjänar mer, det är lättare att få jobb, får lön en gång i veckan, finare och billigare kläder, livet leker som att det inte finns någon morgondag, oh mama let's go surfing.

Men. Alla ställen har sin baksida. Det finns saker som är mycket bättre därhemma.
I Sydney under sommaren:
- räkna inte med att din tvätt torkar på mindre än 36 timmar. Fuktigheten är typ konstant över 70% och inga kläder torkar fort i det vill jag lova.
- tro inte att du kan dricka vattnet ur kranen och njuta av det. Här smakar det klor utav bara h-e, och till och med vatten på flaska smakar no where near as good as svenskt kranvatten med svenska isbitar i.
- jordgubbarna smakar inte (lika) gott....
- det är dyrt som attan att köpa livsmedel. Om du inte går långväga till lite halvsaggiga marknader för grönsaksinköp, så får du räkna med att maten här generellt sett kostar minst dubbelt så mycket som hemma. Till exempel kostar 1 liter mjölk 2,25 dollar, ungefär 17 kronor. Liksom...?!!!
- mycket kackerlackor/insekter. Man vänjer sig men de första man stöter på är stora och äckliga.
- det är dyrt som fasen att bli sjuk och eftersom sjukvården här är privatiserad (tumme neeer) måste du, trots sjukförsäkring hemifrån, betala ungeför 70-80 dollar för ett "billigt" besök där läkaren mest bara skriver ut recept så du får köpa dyra mediciner, gå hem och sova bort skiten. Det är verkligen amerikaniserat.
- dyrt att bo här, överhuvudtaget. Räkna inte med under 1000 kr/veckan (vi betalar 1100 kr/v) om du vill bo ganska fräscht, ganska centralt och inte med elva andra personer (troligtvis asiater). Det är faktiskt ännu dyrare att bo vid stranden trots att det tar en halvtimme med buss att komma in till stan, kanske av det enkla skälet att alla vill väl bo vid stranden?
- det är inte ALLS billigt att köpa cider, öl och vin här. Ute får man nästan betala mer för dricka än vad vi gör i Sverige (!) och på det australiensiska "Systembolaget" Dan Murphy's är det fortfarande dyrt om man jämför med hemma.
- dom har hamnat lite på efterkälken här nere och har knappt kortbetalning i butiker. Här är det cash som gäller i vått och torrt - senast idag fick jag höra att jag var tvungen att köpa för 10 dollar för att kunna betala med kort. De har portabla kortbetalningsgrejer och är allmänt lite efter i tekniken.
- Australien har inget ozonlager, så om du inte är en såndär jobbig människa som blir brun direkt, så får du välja: antingen solar du med 30+ och blir knappt bränd, eller så solar du i princip utan och blir röd som en tomat och kanske brun (efter att du flagat en vecka).

Nu får jag svårt att komma på något mer med Sydney som skulle kunna vara dåligt hehe. Men eftersom det verkligen är skitbra och fantastiskt här nere - ja, de positiva sidorna av att vara här överglänser LÄTT de negativa - så ville jag bjuda på något annorlunda, nämligen ett ärligt inlägg om den dåliga delen av vardagen här.

Men jag gillar det. Sydney in my heart.


Kommentarer
Postat av: Sara

jaa, saknar de hur mycket som helst! Vi hade det så himla bra med våran lilla grupp och bästa läraren! Saknar dig också! Det är tomt här ska du veta när alla andra är ute och far i stora vida världen:)

2011-01-17 @ 10:51:54
URL: http://lovingvintage.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0